Wat verandert er in 2018 rondom de BPM?

Wat verandert er in 2018 rondom de BPM?

Net zoals ieder ander jaar veranderen ook dit jaar de belastingtarieven waar onder andere de BPM onder valt. In de zomer van 2015 kwam de Rijksoverheid met de zogeheten Autobrief II waarin de plannen hiervoor van de periode 2017 tot en met 2020 werd beschreven. Een kanttekening hierbij is dat de Autobrief ieder moment veranderd kan worden, wat betekent dat niets werkelijk vast staat. Toch zijn er een aantal interessante vaststellingen van de Rijksoverheid te zien in Autobrief II. Wat gaat er bijvoorbeeld veranderen rondom de BPM? Lees hierover meer in dit artikel.

Wanneer betaal je ook alweer BPM?

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft in Nederland of in het buitenland ben je verplicht om BPM te betalen. Dit geldt ook voor andere zaken zoals het overzetten van kenteken op naam, wanneer je in Nederland woont maar een auto hebt met een buitenlands kenteken, wanneer je je personenauto laat ombouwen tot bestelauto, wanneer je een lease auto hebt met een buitenlands kenteken en meer. Het BPM-tarief is net als voorgaande jaren afhankelijk van het soort rijtuig en de CO2-uitstoot.

Tariefschijven veranderen in 2018

Er zijn vijf tariefschijven te vinden waarmee je een BPM kunt berekenen. In 2018 geldt het bijvoorbeeld dat de eerste tariefschijf telt vanaf 73 g/km CO2, in 2017 was dit nog 76 g/km CO2. De tweede schijf gaat in vanaf 98 g/km CO2, de derde vanaf 144 g/km CO2, de vierde vanaf 162 g/km CO2 en alles boven de 162 g/km is voor de vijfde. Wat hierbij opvalt is dat deze getallen in 2017 allemaal hoger lagen. Dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot hetzelfde blijft maar dat de prijzen voor de BPM hoger liggen. Natuurlijk zal je dit merken in de BPM kosten, maar drastische prijsverhogingen zullen zeker niet plaatsvinden.

Bijtelling in 2018

Afgelopen jaar zagen we reeds een verandering wat betreft de bijtelling: de bijtelling was verlaagd van 25% naar 22%. Eigenlijk zou deze verlaging langzaam maar zeker worden doorgetrokken tot en met 2019 (zie Autobrief II) maar er is toch besloten om dit afgelopen jaar in één keer te doen. In 2018 blijft de bijtelling op 22% staan, behalve de bijtelling voor volledig elektrische auto’s aangezien deze geen CO2-uitstoot hebben. Mensen met elektrische auto’s hoeven slechts 4% bijtelling te betalen. Op die manier wil de overheid nog meer stimuleren dat men overstapt op elektrische auto’s.

Elektrische auto’s geen BPM in 2018

Je hoeft dan ook geen BPM te betalen wanneer je een elektrische auto aanschaft. De overheid benadrukt hiermee dat ze het graag zouden willen zien dat meer mensen van een CO2-auto overstappen op een groener exemplaar. Het goede nieuws is dat dit zo blijft tot in ieder geval 2020. Wat er daarna gebeurt is natuurlijk nog even afwachten, maar grote kans dat de overheid blijft stimuleren om groener te leven én te rijden. Voor semi-elektrische auto’s zoals hybride auto’s moet er wel BPM worden betaald. Deze ligt, logischerwijs, wel lager dan bij ‘gewone’ CO2-uitstotende auto’s. De tarieven voor de BPM van semi-elektrische auto’s zie je hier terug.

Besparen op je auto in 2018

Heb je geen elektrische auto, maar wil je wel besparen op je auto? Profiteer dan van korting bij Profile wanneer je auto bijvoorbeeld een APK-beurt nodig heeft, wanneer de banden moeten worden verwisseld of wanneer er iets gerepareerd moet worden. Met een kortingscode van Profile scoor je extra korting op de toch al voordelige service. Op die manier bespaar je ook in 2018 weer op de kosten van je auto.



comments powered by Disqus