Autozonderbpm.com

Welke autoverzekering is verplicht?

Je hebt kans op hoge boetes wanneer je auto niet verzekerd is. Het is namelijk verplicht (indien je in het bezit bent van een auto) om een autoverzekering af te sluiten. Maar waarom is een autoverzekering zo belangrijk? Misschien vraag je je zelfs af wat er nou mis kan gaan.. Na het lezen van deze blog zal je waarschijnlijk inzien dat een autoverzekering inderdaad belangrijk is.

Waarom is een autoverzekering verplicht in Nederland?

In 2015 had ruim 71 procent van de Nederlandse huishoudens een auto (bron: CBS). Omgerekend in cijfers zijn dat bijna 5,5 miljoen auto’s. Probeer jezelf nu maar eens in te beelden wat voor chaos het zou zijn als er voor al deze 5,5 miljoen auto’s geen autoverzekering is afgesloten.. Dan zouden verkeersslachtoffers vaak geen schadevergoeding krijgen. En dat is pas écht onrechtvaardig, toch? Om deze reden is het wettelijk verplicht om je auto te verzekeren.

Hoe werkt de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen?

Het is dus wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit staat vastgesteld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze wet verplicht iedere autobezitter om minimaal WA verzekerd te zijn. Met deze verzekering moet de verzekeraar een schadevergoeding uitkeren als iemand beroep doet op je wettelijke aansprakelijkheid (WA). Een beroep op je wettelijke aansprakelijkheid kan gedaan worden als je met je auto schade hebt veroorzaakt bij een ander. Zonder autoverzekering zou je de autoschade zelf moeten betalen.. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Om nog maar te zwijgen over de kosten van (eventueel) letselschade.

Wanneer is een WA-verzekering niet verplicht?

Toch is een WA-verzekering niet voor alle bestuurders verplicht. De verplichte WA-verzekering geldt alleen voor kentekenhouders. Een kentekenhouder is niet altijd dezelfde persoon als de bestuurder. Stel, jij leent de auto van je buurman en je veroorzaakt een aanrijding. Dan wordt niet jij als bestuurder, maar jouw buurman aansprakelijk gesteld. De veroorzaakte schade aan de tegenpartij wordt dan door zijn verzekeraar uitgekeerd. Maar hoe zit het met de eigen autoschade? Wie gaat die betalen?

Wie kiest alleen de verplichte autoverzekering?

Veel mensen kiezen alleen voor de (verplichte) WA-verzekering omdat dit de goedkoopste autoverzekering is. Het nadeel van een WA dekking is dat schade aan je eigen auto niet uitgekeerd wordt. Is een aanrijding door een ander veroorzaakt? Dan kan je beroep doen op zijn WA-verzekering. Is een aanrijding wél jouw schuld? Dan zal je de schade aan je eigen auto bij een WA dekking zelf moeten betalen. Alleen bij een allrisk (volledig casco) verzekering, wordt de schade aan beide auto’s vergoed door de verzekeraar. Nadeel van deze verzekering is dat hij een stuk duurder is dan de WA-verzekering.

Wanneer is de verplichte autoverzekering onvoldoende?

In Nederland hebben we drie verschillende soorten dekkingen. We hebben WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Wat zijn de verschillen? Het eerste verschil is dat de WA verzekering natuurlijk verplicht is, de twee uitgebreide dekkingen zijn dat niet. Meestal worden auto’s met een hoge dagwaarde uitgebreider verzekerd dan WA. Dit wordt gedaan om het financiële risico als gevolg van een schade af te dekken. Bij WA + beperkt casco ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt, maar ook voor een aantal schades aan je eigen voertuig. Bij WA + volledig casco (allrisk) ben je volledig verzekerd voor schades aan andermans- en eigen voertuig. Bij de keuze voor een van deze drie dekkingen is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: kan en wil je een grote autoschade zelf betalen? Het gaat dan meestal om duizenden euro’s. Dit is een afweging die je zelf of met een expert kan maken.



comments powered by Disqus